header-clanek
O Heleně Vybíralové by se dalo říct, že je internetová self-made-woman. Od pečení cukroví pro radost a prodej kuchařek se dostala až k vlastnímu e-shopu, který podporuje na Facebooku nebo e-mailingem. Její stránka má více než 10 000 fanoušků a tvoří nadšenou komunitu, která společně sdílí cukrářské úspěchy. O tom, jak se jí to povedlo, jsme si povídali na její vzorně upravené zahradě v malé hanácké vesničce.

Heleno, jak jste se dostala k cukrařině?

Pečení mě hrozně bavilo už od mala, u nás doma se tyhle recepty pečou po generace. Už před 11 lety jsem si založila webovky cukrovi.kvalitne.cz. Pokaždé, když jsem něco upekla, přidala jsem na stránky fotku i s receptem. Za těch 11 let se na tyhle stránky naučila chodit opravdu velká spousta žen, a to hlavně před Vánocemi. Občas mi některá z nich napsala, jestli bych recepty nechtěla vydat knižně. Je to přece jen pohodlnější, než při pečení ovládat tablet, mobil nebo počítač. Napřed jsem o tom vůbec neuvažovala. Potom, co manžel založil nakladatelství, mi ale nápad vydat kuchařku začal vrtat hlavou.

helena21

Vypadá to, že to byl nápad dobrý, vždyť právě chystáte pátou kuchařku. Jak na ně lidé reagují?

U první kuchařky jsme neměli vůbec odhad, kolik jich vydat. Věděli jsme sice, že kuchařky se prodávají dobře, ale co kdyby třeba zrovna ta moje na odbyt nešla a ležela by nám ve skladu? Vyrobili jsme proto první náklad 2 500 kusů kuchařky Vánoční cukroví a říkali jsme si: Snad se to do pěti let prodá. Za měsíc nám volali z distribuce, že jsou kuchařky vyprodané a že by chtěli dotisk. Knížka tedy vyšla koncem září, a ještě před začátkem listopadu jsme honem připravovali dotisk, aby stihla vyjít včas před Vánoci.

Překvapilo vás to?

Samozřejmě. U té první, vánoční, jsme nakonec dělali ještě další tři dotisky. Celkový náklad k dnešnímu dni je 20 tisíc výtisků. Pak následovaly další kuchařky, které měly první náklad vždy o něco vyšší, protože jsme už zhruba věděli, do čeho jdeme. Právě teď dokončuji pátou kuchařku s bezlepkovými recepty. Vyjít by měla v září.

Kuchařky Helenčino pečení

Kuchařky Helenčino pečení

Sama si připravujete nejen recepty, ale i fotky a další materiály. Jak dlouho trvá připravit takovou kuchařku?

Jednu kuchařku chystám asi rok. Kromě toho, že vybírám, vymýšlím a zkouším recepty, musím cukroví, řezy a koláče vyfotit, občas k nim natáčím i ilustrační videa, musím recepty sepsat a několikrát zkontrolovat, aby v nich nebyla chyba. S grafikou, sazbou, redakcí a tiskem už mi ale pomáhají jiní.

A pomáhá vám i někdo s online marketingem?

Tak to je věc, kterou dělám sama. Na začátku jsem si prostě založila jednoduché webovky, později jsem k nim přidala i e-shop a v roce 2014 také facebookovou stránku. Na ní je teď více než 10 000 fanoušků, hlavně fanynek. Většina z nich přišla na tuto stránku organicky.

Navíc mám i facebookovou skupinu, ve které už je víc než pět tisíc členů. Tahle skupina mi dělá obrovskou radost, protože recepty, nejen moje, tu žijí svým vlastním životem. Občas přidám nějaký recept a za pár dnů už někdo přidává fotku, jak se mu pečení povedlo. A to je přesně to, co mě žene dopředu – radost lidí, kterým se můj recept povede a chutná jim.

Kromě Facebooku používáte i nějaké další kanály?

Vloni v září jsem začala točit videa. Jeden dva dny točím, to podle náročnosti receptu, a pak video třeba týden stříhám. Když je video jednoduché nebo krátké, mám ho sestříhané za dva, tři večery, když je náročnější, trvá to klidně právě i ten týden. Na Youtube mám ale díky nim 1 000 odběratelů bez jediné koruny do inzerce. Počet zhlédnutí všech mých videí přesáhl 193 tisíc.

Začala jsem používat také e-mailing. Posílám ženám recepty, přidávám k nim odkazy na produkty v e-shopu, které jsem při nich používala. Když se chystá nová kuchařka, dám jim o ní vědět, posílám videorecepty. Se sbíráním adres mi teď hodně pomáhá vaše aplikace, kterou jsem přidala na stránku před 14 dny. Na kolotoči štěstí si u mě mohou fanoušci vytočit kuchařku, slevu do e-shopu nebo jinou výhru. Když jsem aplikaci spustila, první výhru si někdo vytočil po 4 minutách. Po 40 minutách jsem měla v databázi 149 adres. Po 14 dnech jich je přes 5 000. To jsou skvělá čísla.

Připravujete si sama fotky, texty, videa, spravujete Facebook. S aplikacemi vám někdo pomáhal?

Aplikace SocialSprinters jsou perfektně popsané. Navíc, když něco nevím, napíšu na zákaznickou linku a obratem se mi někdo ozve. Facebook ani Youtube tak intuitivní nejsou. Takže ano, připravovala jsem je sama. Po tom, co jsem se zorientovala už je to opravdu jednoduché. Napřed jsem si nebyla jistá, jestli jsou aplikace pro mě, jestli je budu umět využít. Když jsem ale viděla, že si je můžu vyzkoušet za 1 korunu, hned jsem klikala a zkoušela. Dnes mám asi šest aplikací od formuláře, ceníku, plakátu až po soutěžní kolotoč štěstí. Připravuji ještě kvíz a adventní kalendář. Od září mi zase začíná předvánoční sezona a myslím, že na to nebude vůbec čas. Proto je připravuji dopředu, pak je uložím a zveřejním je až ve chvíli, kdy je budu potřebovat.

Stíháte u toho všeho ještě v klidu péct?

Poslední dobou mám pocit, že na pečení mám čím dál méně času. Většinu dne mi totiž zabírá práce u počítače. Kromě natáčení a střihu videí, úpravy fotek, správy Facebooku, Youtube a e-shopu také odpovídám na dotazy na sociálních sítích, kterých bude s podzimem přibývat. Posílám e-maily, rozesílám objednané zboží. Jakmile se přiblíží Vánoce, bude to opět velký zápřah. Větší firmy na to asi mají lidi, ale já tohle všechno dělám sama. Výhodou je, že mě to neskutečně baví.

SocialSprinters Has Helped Generate 1,688,219 Leads and Counting!

How many will it help you get?

Get Your 14-Day Trial Now!