Jestli poslední dobou něco baví uživatele Facebooku, pak jsou to kvízy a testy. Samozřejmě nemáme na mysli sudoku ani maturitní otázky z češtiny, ale zábavné kvízy, které buď odhalí jejich znalosti o tématu, které mají rádi, nebo je prostě a jednoduše něčím pobaví. A vy toho můžete využít. Ať už to bude kvíz o tom, jak dobře znají Pána prstenů, jestli ovládají malou násobilku nebo jaký druh pizzy by mohli být, buďte si jistí, že vám pomůže zapojit fanoušky do dění na vaší stránce. A taky získat pár nových. Jak na to? 

Lidé jsou dnes na Facebooku především proto, aby uspokojili některou ze svých potřeb – potřebu socializovat se, pobavit se nebo se vzdělávat. Díky aplikaci Kvízy a testy si teď můžete snadno vytvořit svůj vlastní vědomostní nebo zábavní kvíz. Co tím získáte?

  • zapojení fanoušků do dění na vaší stránce
  • sdílení a organické šíření aplikace
  • nové uživatele vašeho webu, potažmo potenciální zákazníky
  • kvalitní a zajímavý obsah
  • data o vašich uživatelích

Kvíz je skvělým nástrojem pro aktivizaci stávajících fanoušků, a také pro získávání nových. Na konci aplikace totiž můžete uživatele vyzvat, aby sdílel své výsledky s ostatními a pozval je tak do aplikace. Navíc mu můžete nabídnout slevu nebo drobný dárek, který ho může motivovat k návštěvě vašeho webu, případně k samotné konverzi.

Náš tip

Kvíz je také jednou z možností, jak neotřele a nevtíravě seznámit zákazníky s vaší nabídkou. Nesnažte se tedy prodat jim za každou cenu nějaký produkt nebo službu, ale proveďte je zajímavými fakty o tom, co prodáváte, a co je zajímá. Odpovědi, které sami neznají mohou hledat na vašem webu, a to je skvělá cesta, jak je na něj přivést. Především v době, kdy uživatelé opouští prostředí Facebooku velmi neradi, a i samotný Facebook se sem snaží přesunout většinu dění v online světě. 

Je to jasné? Tak se pojďme podívat, jak si aplikaci správně nastavit.

Nastavujeme aplikaci Kvízy a testy

Stejně jako u všech ostatních aplikací od Social Sprinters, také u Kvízů a testů začínáte jejím zvolením v seznamu aplikací. Jakmile na ni kliknete, zobrazí se vám náhled aplikace. To proto, abyste si mohli udělat představu o tom, jak může aplikace vypadat. Kliknutím na tlačítko Přizpůsobit si vzhled aplikace se dostanete k vlastním úpravám.

A stejně jako u ostatních aplikací, je i aplikace Kvízy a testy velmi jednoduchá na modifikaci. Začínáte výběrem vzhledu, který si také můžete přizpůsobit. Tady je dobré pamatovat na pár drobností, které vám pomohou udělat kvíz atraktivnější.

  • Vyberte jednoduché pozadí, na kterém bude dobře čitelný text – velká část uživatelů dnes prohlíží Facebook především na mobilu nebo tabletu, takže pamatujte na to, že text by měl být na jednoduchém pozadí, aby byl snadno čitelný na jakémkoliv zařízení
  • napište skvělý nadpis – je to název, který se lidem bude u aplikace zobrazovat. Vyhněte se proto strohému pojmenování Vědomostní test a nažhavte trochu své uživatele tím, co uvnitř najdou. Názvy typu Jak moc toho víš o…, Jak dobře znáš … nebo Ukaž, co víš o… budou určitě fungovat mnohem lépe.
  • stručně a jednoduše vysvětlete, o co se v kvízu jedná a co uživatele čeká na konci. Text by neměl být moc dlouhý a měl by uživatele motivovat.

To nejdůležitější – otázky a výsledky

Pokračujte nastavením výsledků testu. Udělejte to v této fázi, aby pak pro vás bylo jednodušší věnovat se otázkám a směřovat je s ohledem na možné výsledky. Každý z výsledků by měl mít svůj vlastní nadpis, popisek a škálu úspěšnosti, která je potřeba pro dosažení tohoto výsledku. Pohrajte si s texty i nadpisy, aby byly vtipné a zamyslete se nad tím, jestli byste je sami chtěli sdílet. Pokud ano, jen tak dál. Pokud spíš ne, promyslete nějakou vtipnější nebo zajímavější variantu. To, co vždycky funguje je, když lidé zjistí, že jsou na něco experti. Výsledky proto můžete nazvat například: Češtinářský guru a podobně.

Dejte si záležet také s určováním procentuální úspěšnosti. Jednoduchým přetažením táhla na zelené liště pod každým výsledkem určíte, jak velká část otázek musí být zodpovězena správně.

No a teď přichází to nejdůležitější – tvorba otázek. Ať už chystáte vědomostní test nebo zábavný kvíz, dejte si na nich záležet. Promyslete, jak budou poskládány za sebou, přidejte k nim obrázek, zvolte počet správných odpovědí. Můžete nechat vaše soutěžící odpovídat na otázku a použít obrázek ilustrační nebo se jich ptát rovnou na něco, co s obrázkem souvisí (např. kolik vidíte na obrázku myší, pokud připravujete test o postřehu). Pokud má test nebo kvíz více správných odpovědí, jednoduše je přidávejte stisknutím tlačítka +. A nebojte se, máte možnost otázky upravit, takže si je napřed můžete spíš jen tak načrtnout a později se k nim vrátit.

Jakmile budete mít otázky hotové, přejděte k editaci pravidel aplikace. Nemusíte je sice zobrazovat přímo v aplikaci, ale vřele doporučujeme je mít aktuální a pro všechny případy připravené. Abyste se s nimi nemuseli dlouho trápit, je v aplikaci připraven jejich vzor, kde stačí upravit data a informace o vás. Díky tomu budete chráněni před případnými nedorozuměními.

No a to je vlastně všechno. Teď už stačí jen vybrat Facebook stránku, na které chcete kvíz zveřejnit. Hotovo. Aplikace je připravena pro používání. Teď už ji stačí jen zveřejnit a představit ji vašim fanouškům.

Kdybyste přece jen trochu tápali s nastavením, mrkněte na video od Tomáše a Ivana, kde se dozvíte všechno potřebné.

Aplikaci Kvízy a testy si můžete vyzkoušet na 14 dní za 1 korunu. A pokud bude fungovat, můžete vyzkoušet ostatní aplikace, které vám v rámci členství v Social Sprinters nabízíme. Aktuálně jich je 18 a stále přibývají nové. K tomu získáte přístup k tréninkům, webinářům a dalšímu obsahu, se kterým můžete rozvíjet svoje podnikání.

SocialSprinters Has Helped Generate 1,688,219 Leads and Counting!

How many will it help you get?

Get Your 14-Day Trial Now!