header-clanek-ruzova
Na začátku bylo několik cest do Bulharska. Kosmetika z růží, kterou tu Martin Janota viděl na každém rohu, ho přivedla na nápad, prodávat ji také českým zákazníkům. Po třech letech patří jeho e-shop k největším v tomto oboru v Čechách. Jak se Martinovi daří?

Růžová kosmetika je v Bulharsku velmi populární a vy jste ji před několika lety začal dovážet i k nám. Jak to celé začalo?

V Bulharsku jsem byl několikrát a při páté návštěvě jsem si uvědomil, že růžová kosmetika je tu na každém rohu. Dva i tři obchody stojí vedle sebe a fungují. Začal jsem si proto o růžové kosmetice zjišťovat víc, a rozhlížet se, jestli je podobná kosmetika dostupná i v Čechách. Byly tu sice nějaké e-shopy, ale zdálo se mi, že by se to dalo dělat i lépe. Pustil jsem se proto do prodeje na vlastní triko.

Ruzovakosmetika.cz rozhodně nebyla prvním podobným e-shopem. Konkurence tu už existovala.

Naši konkurenci tvořilo asi pět českých e-shopů. Na začátku jsme se snažili prosadit relativně agresivní cenovou politikou. Měli jsme podrobný přehled o cenách naší konkurence, nasadili jsme nižší cenu a pracovali jsme s pozitivními recenzemi na sociálních sítích a e-shopu. Jeden z konkurentů se snažil bránit a osočil nás, že jsou naše produkty napodobeniny a že nemůžeme s takovou cenou nabízet pravou bulharskou růžovou kosmetiku. Naše náklady jsou ale nižší, než má konkurence, takže jsme si mohli dovolit s cenou pracovat.

Dnes si troufám tvrdit, že jsme největším e-shopem s růžovou kosmetikou u nás, a to podle objemů i podle šíře produktů, kterou dokážeme zákazníkům nabídnout.

Martin Janota: K růstu fanoušků nám pomáhají aplikace

Největší e-shop s růžovou kosmetikou spravuje Martin Janota už tři roky

A odkud k vám chodí nejvíc zákazníků? Z vyhledávání nebo ze sociálních sítí?

Téměř polovina zákazníků e-shopu k nám chodí z placeného vyhledávání, okolo 25 % z Facebooku. Pravidelně také pracujeme s e-mailingem, ale snažíme se naše zákazníky moc nezahlcovat. Využíváme proto raději cílené kampaně například na Den matek nebo na Vánoce.

Pracujete s obsahem na vlastním webu, zároveň jste aktivní na sociálních sítích. Co vám nejlépe funguje?

Na začátku jsme zkoušeli fungovat na Google+, ale odezva tu byla minimální. Dnes využíváme blog a Facebook. Příspěvky, především tedy fotky, postujeme třikrát až čtyřikrát do týdne. Rádi bychom tvořili i vlastní videa, zatím jsme se k tomu však ještě nedostali.

Nejvíc nových fanoušků jsme získali prostřednictvím aplikací od SocialSprinters. Nejúspěšnější byla rozhodně fotosoutěž, kdy nám lidé posílali fotky růží a všeho, co s nimi souvisí. Díky aplikaci jsme získali kolem 2000 e-mailových kontaktů a kolem tisícovky nových fanoušků za necelé 2 měsíce.

Potřebovali jste odborníka na tvorbu aplikace nebo jste ji zvládli vytvořit sami?

Přípravu soutěže v aplikaci jsme zvládli sami, není to nic složitého. Soutěž běžela před rokem, teď se ji chystáme zopakovat, protože začíná sezóna růží, která potrvá zhruba do srpna. Aplikace jsou jednou z možností, jak navyšovat počet fanoušků a jak je přetvářet na zákazníky. Je na nich skvělé to, že jsou opravdu jednoduché a účinné.

Doporučuji také využívat Facebook obchod. Když přidáváme příspěvky, označujeme v nich přímo produkty, o které se jedná. Díky tomu se nám krásně daří propojovat profil s e-shopem. Pokud se s publikem na Facebooku pracuje pravidelně a člověk nabízí kvalitní obsah, interakce vždy stoupá. Alespoň u nás to tak je.

Jaké máty plány do budoucna?

Momentálně plánujeme rozšiřovat e-shop o nové produktové řady a do budoucna chceme expandovat i do Polska. To je zatím ale hudba budoucnosti. To, co mě na tom baví, je nejspíš to, co oceňují všichni podnikatelé. Pracuji na vlastním projektu a s produktem, který je kvalitní, a kterému věřím. To je celé. Když se k tomu navíc přidají pozitivní recenze od zákazníků, je to super pocit.

SocialSprinters Has Helped Generate 1,688,219 Leads and Counting!

How many will it help you get?

Get Your 14-Day Trial Now!