Chci vědět víc o kurzu Za pokladem se SocialSprinters

Dobří podnikatelé dělají všechno tak, jak se má. Vyhýbají se rizikovým investicím a projektům, dodržují tradiční modely podnikání, využívají to nejlepší z klasických ekonomických škol. Inzerují tam, kde je zvykem, prodávají osvědčenými kanály a velmi pečlivě zvažují své kroky. Jejich podnikání je stabilní a lineární, ubírá se předem vytýčeným směrem, bez odboček, rizik nebo překvapení.  

A pak jsou tady špičkoví podnikatelé. Dělají věci jinak, přemýšlí jiným způsobem. Pouští se do úkolů, které jsou pro ostatní příliš rizikové nebo inovativní na to, aby o nich vůbec uvažovali. A přestože se nám může zdát, že plují na vlnách podivna, většinou to jsou právě oni, kdo přichází s revolučními nápady. Jejich způsob myšlení se odráží v jejich podnikání. Využívají nových příležitostí a nebojí se zabrousit ani do neprozkoumaných vod. Občas tam na ně možná čekají temné hlubiny, ale často se na jejich dně blýská zlato.

Když v roce 1984 týmy Macintosh a Lisa soupeřily v tom, kdo jako první dostane na trh osobní počítač s grafickým uživatelským rozhraním, ležely jejich kanceláře přímo naproti sobě. Týmy si tak říkajíc viděly do oken a rivalita mezi nimi působila jako silové pole. Nebyl by to ovšem Steve Jobs, kdyby si nechal ujít příležitost šťouchnout si do soupeře. Vyvěsil nad své sídlo pirátskou vlajku se zkříženými hnáty, aby dal jasně najevo, že se nebojí plout do neznámých vod, a že to bude Macintosh, kdo si pro sebe nakonec zabere kořist. A bylo to tak. Zatímco Lisa skončila komerčním propadákem, počítače z rodiny Mac dnes patří k ikonám.

Pirátský způsob myšlení

Nebyla to však pirátská vlajka nad střechou budovy, která rozhodla o vítězi. Byl to způsob myšlení, který dokázal lidi z týmu Macintosh přivést na nové nápady, rozvinout dosud nevyzkoušené možnosti a nebát se přemýšlet o projektu tak, jako by neexistovaly limity. Nenechali se svázat konvencemi, obrátili každý kámen, který ležel kolem, aby zjistili, jestli pod ním není něco, co uniklo jejich pozornosti. Tvořili produkt pro budoucnost.

Jejich přístup k problému, který měli na stole, byl nový, jiný a inovativní, a pomohl jim nejen vytvořit legendární počítač, ale také otevřít celou novou kategorii trhu, která do té doby neexistovala. Nedostatek financí, který jim na začátku bránil napnout plachty, nakonec použili jako výhodu a vytvořili levný, snadno dostupný a uživatelsky příjemný počítač. Kdyby za nimi stála celá flotila Apple, nejspíš by se nic z toho nestalo.

Vybavte se na cestu a nic vás nepřekvapí

Pirátská tematika, kterou Steve Jobs používal v době, kdy chtěl svůj tým motivovat, se promítla také do jejich činností. Objevovali nové cesty a způsoby, zabírali opuštěná území a tvořili svět, jaký ho chtěli mít.

Jestli i vy hledáte návod, jak rozpohybovat stojaté vody svého podnikání, možná je pirátský způsob myšlení tím, co vám pomůže. Rozhodně k němu patří nastavení mysli, které je otevřené novým přístupům. A taky pár nástrojů, bez  kterých se žádný pirát neobejde.

 1. Pirátská vlajka

Jednoduchá, jednoznačná, snadno zapamatovatelná, zdálky viditelná. Prostě dobrý příklad značky.  Lebka se zkříženými hnáty na první pohled říká, kdo pod ní pluje, a i kdyby vám chyběl kontext, určitě byste tušili, že bude lepší dát si pozor. Popřemýšlejte i vy nad tím, jestli je to, co děláte, pro vaše zákazníky snadno čitelné. Jestli vás dokáží odlišit od konkurence, jestli je na první pohled jasné, co od vás můžou čekat. Pokud to tak není, popřemýšlejte o symbolu, věci nebo názvu, který vás bude skvěle charakterizovat. 

 2. Pirátská loď

Řídíte tanker nebo lehkou brigu? Je vaše podnikání těžkopádným strojem, který se šine stabilně dopředu nebo rychlou fregatou, která dokáže pružně reagovat na přicházející změny a příležitosti? Možná byste se divili, ale přeměnit těžkopádný systém na dravou firmu, která může plout i v mělkých vodách, je možné nejen v malém podnikání, ale i ve velkých firmách. Dokázal to třeba Ricardo Semler se svou strojírenskou firmou Semco. Nechal své lidi svobodně rozhodovat i na těch nejnižších úrovních a povedlo se mu mnohonásobně zefektivnit výrobu a získat spoustu dalších výhod. Mimo jiné i šťastné zaměstnance. 

 3. Posádka

Podle Jobse je lepší být pirátem než se dát k námořnictvu. Taky ve vaší posádce by měli být lidé s otevřenou myslí a schopností samostatně a kreativně řešit problémy i výzvy. Je to rozhodně lepší než poslušná armáda, které musíte velet. Nejvíc to platí u malých podniků.

 4. Mapa k pokladu

Piráti mají cíl. Většinou je to velké černé X na mapě, pod kterým se skrývá poklad. Mějte i vy v podnikání svou mapu pokladu a správnou cestu, jak se k němu dostat. Promyslete kroky, které vás povedou k cíli a nástroje, které k tomu budete potřebovat.  Ne vždy to bude cesta rovná a jednoduchá, ale čím lépe budete připraveni, tím méně nepříjemných překvapení vás na cestě čeká. Pamatujte ale, že bez mapy budete jen Bludný Holanďan.

 

Pirátský způsob myšlení je ideální pro řízení malých podniků nebo pro živnostenské podnikání. Pokud jste se vyšplhali k určitému objemu objednávek, zákazníků nebo podílu na trhu a začínáte stagnovat, je dobré promyslet, jestli náhodou není čas přestoupit na pirátskou loď. Pomůže vám znovu nakopnout kreativitu a nápady, najít nové cílové skupiny a trhy, vytvořit si náskok před konkurencí.

Podívat se na svůj vlastní byznys z nových perspektiv je velmi těžké, především pak ve chvíli, kdy se pomalu topíte v každodenní operativě nebo papírování. Pokud vám to vaše povinnosti jen trochu dovolí, vyhraďte si čas na to, abyste si naplánovali svou cestu k pokladu a nastavili mind set do polohy – otevřen novým výzvám. Že nevíte, jak na to? Pak pro vás máme skvělého průvodce.

Chci vědět víc o kurzu Za pokladem se SocialSprinters

 

SocialSprinters Has Helped Generate 1,688,219 Leads and Counting!

How many will it help you get?

Get Your 14-Day Trial Now!