Pozornost publika na sociálních sítích se čím dál víc přelévá na Instagram. Pro uživatele je sexy, můžou tu komunikovat, sdílet rychlá videa ve stories, přidávat fotky, nebo si nově pustit Instagram TV. Čeká tu spousta inspirace, zábavy a obsahu pro ukrácení dlouhé chvíle. Stále častěji se sem také přesouvají nákupní rozhodnutí. Jestli jste až do teď nepřikládali Instagramu příliš velkou váhu, je čas ho zapojit do hry. 

Proč být na Instagramu?

  1. Je tady 1,5 milionů Čechů.
  2. Je to nejrychleji rostoucí sociální síť u nás.
  3. Využívá vizuálního obsahu, pokud s ním umíte pracovat, máte vyhráno.
  4. Nabízí kreativní využití nejen obsahu, ale také propagace.
  5. Budujete si velmi loajální základnu fanoušků.
  6. Jednoduše oslovíte i zákazníky v zahraničí.

Uvažujete – li o založení firemního profilu na Instagramu, dlouho neváhejte. Vaše konkurence už tam určitě je. Pokud budete mít čas se Instagramu věnovat, odmění se vám nejen věrnými fanoušky, ale také nárůstem prodejů.

Pojmy, které je dobré pochopit

Instagram Feed

Je to vlastně zeď, na které se vám ukazují příspěvky všech uživatelů, které sledujete + promované příspěvky značek a firem, které na vás cílí.

InstaStories

Pohrobek sociální sítě Snapchat, kterou Instagram spolkl. Proklikem z vlastní profilovky můžete přidávat krátká videa, texty a postřehy, které se lidem zobrazí jako první. Skvělá příležitost pro sdílení novinek nebo aktualit.

Follower

Váš fanoušek nebo sledující. Opravdu skvělé profily jich mají stovky milionů. Dobré české profily stovky tisíc. Vy si nejspíš vystačí s tisícovkou.

Instagram TV

Nová platforma, kterou Facebook spustil před pár měsíci. Zatímco v Instagram Stories můžete přidávat videa do 15 sekund délky, díky Instagram TV můžete přidat delší propracovaná video o délce až 10 minut.

Influencer

Človek (nebo možná spíš profil), kterého sleduje velké množství fanoušků. Může to být televizní hvězda, může to být politik nebo paní, která v místní pekárně peče luxusní dorty. Ať tak nebo tak, spolupráce s těmito lidmi vám může pomoci dostat se nenásilně do podvědomí mnoha lidí.

Jak na to?

Začněme tak trochu technickým nastavením, pak se podíváme na pár tipů, jak se na Instagramu chovat. Mrkneme na profily, které by vás mohly inspirovat a ukážeme si triky, které vás posunou dál.

Základem je uvědomit si, že Instagram je aplikace. Proto se nechová jako internetová stránka, a bude se vám mnohem lépe spravovat z mobilu nebo tabletu než ze stolního počítače. Existují samozřejmě aplikace třetích stran, které pomáhají Instagram spravovat, pro začátek je ale dobré naučit se všechny funkce ovládat přímo v prostředí Instagramu.

  1. Založte si firemní profil Firemní profil vám umožní využívat propagaci na Instagramu v plné míře. Budete moci označovat produkty v příspěvcích i v Instagram Stories. Možnost nastavení firemního profilu najdete v Nastavení.
  2. Dobře si vyplňte informaceJakmile budete mít profil založený, vyplňte si pečlivě profil. Kliknutím na ikonku kruhu s vaší profilovkou se dostanete na svůj vlastní profil. Vpravo nahoře je tlačítko Vyplnit profil.Na co nezapomenout?
    • Zvolte název, který bude snadno dohledatelný.
    • Zvolte zkratku, pod kterou vás budou lidé označovat. Měla by být co nejpřirozenější, co nejvíc se blížit názvu vaší značky / firmy / profilu a obsahovat co nejméně interpunkčních znamének.
    • Vložte krátký popisek vaší činnosti (např. Šijeme ty nejkrásnější dupačky pro miminka).
    • Přidejte odkaz na webovky.
    • Přidejte hashtag, který chcete využívat jako vlastní (např. #dupidup) – měl by být originální, ale ne příliš dlouhý. Hledáte znak mřížky na klávesnici? Najdete ho pod kombinací kláves ALT + X.
    • Přidejte kontakty.
  3. Nahrajte profilový obrázek
  4. Sledujte uživatelePokud kliknete ve spodní liště na ikonku lupy, objeví se vám prostor, kde můžete vyhledávat nové zajímavé uživatele. Pokud víte o někom ze svých zákazníků, kolegů nebo konkurentů, že na Instagramu je, zadejte jeho přezdívku a začněte ho sledovat. Postupně vám přibudou další. Nezapomeňte, že Instagram je SOCIÁLNÍ síť, a proto je dobré se věnovat fanouškům, komunikovat s ostatními uživateli a bavit se.
  5. Přidejte první fotkyA jdeme na příspěvky. Fotku přidáte jednoduše tak, že kliknete na symbol + v dolní liště. Buď můžete vybrat fotku z galerie telefonu, udělat aktuální nebo nahrát video. Pokud máte fotky uloženy někde v telefonu, klikněte vlevo nahoře na název Galerie a vyberte si umístění. Kliknutím na tlačítko další můžete zahájit úpravu fotky – přidat filtr, oříznout, pootočit, dodat barvu nebo stíny. Pohrajte si chvilku s nastavením, ale pamatujte na to, že by fotky měly mít jednotný styl a neměly by být moc přeplácané.

Tak. Profil bychom založený měli. Co teď s ním? Základní pravidla, která vám pomohou uspět jsou zhruba tato:

  • originalita je to, co na Instagramu prodává. Vymyslete si vlastní formu fotek nebo příspěvků, zaměřte se na jednu dominantní barvu, zvolte si maskota nebo prostě vymyslete něco, díky čemu vás fanoušci na první pohled poznají.
  • Instagram a Facebook nejsou to samé. Přestože obsah z Instagramu můžete sdílet i na Facebooku, měli byste mít pro každou síť odlišnou strategii.
  • Fotky fungují více než videa. U ostatních kanálů to většinou není pravda, ale u příspěvků na Instagramu ano.
  • Obličeje a emoce fungují mnohem víc, než krajinky nebo produkty.
  • Fotky musí být dokonalé, ale zároveň důvěryhodné. Jestli jste ještě někde měli uloženou stránku fotobanky, rychle ji smažte.
  • Označujte v příspěvcích zajímavá místa, na kterých byly fotky pořízeny. Zvýšíte tím dosah a atraktivitu příspěvků.
  • Prozkoumejte fenomén Instagram Stories. Najdete je v horní polovině obrazovky, když se prokliknete z profilovek těch, které sledujete.

Kde se inspirovat

Než se do toho pustíte, je dobré prozkoumat si pár úspěšných profilů ze světa i z domácího prostředí. Projděte si profily svých konkurentů nebo značek, které máte sami rádi. Mezi ty nejúspěšnější patří:

Mezi Čechy pak

Tajné triky

Založený profil máte, teď je čas Instagram trochu prozkoumat. Jeho ovládání je velmi intuitivní a jednoduché, můžete si tu chatovat s uživateli, pouštět videa, reagovat na ně a vůbec všelijak budouvat svou značku. Tady je ještě pár technických a obsahových tipů, které by se vám mohly hodit.

  • Instastories – můžete je tvořit tak, že na domácí obrazovce (pod symbolem domečku) kliknete na svou profilovku. Jakmile něco nahrajete a budete chtít přidat další, uděláte to ze stejného místa, jen obrázek déle podržíte.
  • Instastories – by neměla být vyšperkovaná videa z agentury, ale naopak živelné, radostné a aktuální příspěvky s krátkými videi, fotkami nebo textem.
  • Modrá – podle vědců je dokázáno, že profily laděné do modré na instagramu válí nejvíc.
  • Obličeje – to už jsme si říkali, ale je dobré na to nezapomínat. Větší úspěch než sebelepší produktová fotka mají obličeje a emoce.
  • Zprávy – najdete, pokud přejedete z domovské obrazovky prstem zprava doleva.
  • Influencer – pokud začínáte, nemusí to být zrovna Jaromír Jágr. Vytipujte si někoho, kdo se věnuje tomu, co děláte, oslovte ho a domluvte se spolu na spolupráci. Je lepší mít mikroinfluencera, kterému věříte, a se kterým můžete spolupracovat, než nějakou drahou hvězdu, která má v rukávu značek mraky.
  • Triptych – fotky se na Instagramu řadí do řady po třech. Pokud vymyslíte způsob, jak sem nenásilně fotky naskládat v tomto formátu, bude to vypadat uspořádaně a stylově.
  • Označujte produkty – v nastavení si zapněte Označování produktů, lidé se tak budou moci prokliknout přímo z příspěvku.
  • Profil – využívejte dynamicky. Pokud máte nějakou aktuální nabídku, odkažte na nic pomocí odkazu v profilu a u příspěvku na to upozorněte.

Instagram vám může pomoci vybudovat si velmi silný náskok před konkurencí. Zásadní je uvědomit si, že lidé se tu chtějí především bavit, takže zjistěte, co je zajímá, změřte dosah svých příspvěků a podle něj si naplánujte další postup. Díky tomu, jak je tento nástroj jednoduchý, ho zvládnou i ti nejmenší podnikatelé, služby a projekty.

Příště si trochu posvítíme na možnosti propagace na Instagramu a na jeho pokročilejší funkce.

SocialSprinters Has Helped Generate 1,688,219 Leads and Counting!

How many will it help you get?

Get Your 14-Day Trial Now!