Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak budovat e-mailovou databázi, je nabídnout fanouškům zajímavý a opravdu důležitý obsah zdarma. Ať už vedete semináře o zdravé výživě, prodáváte kočárky nebo šijete boty, hodnotný obsah ke stažení vám může pomoci budovat si prestiž, seznámit vaše fanoušky s tématem a také přidat několik podstatných adres do vaší databáze. V SocialSprinters k tomu používáme aplikaci Budování databáze. Aby opravdu fungovala, je dobré při jejím nastavení myslet na pár zásadních věcí.

A právě o ně se teď s vámi chceme podělit, takže jsme připravili malý checklist, který si můžete projít před spuštěním aplikace. Jdeme na to.

1. Má moje aplikace na první pohled jasný cíl?

Získat interakci vašich fanoušků rozhodně není jednoduché a pokud se vám povede je zaujmout, měli byste jim rychle, jednoduše a přesvědčivě naservírovat to, co jste jim slíbili. Pokud je tedy ve svém příspěvku lákáte na e-book zdarma, na kupon ke stažení nebo na lístek 1+1, ukažte jim ho hned na začátku. A nedělejte kolem toho moc řečí. Ideální je, pokud je v aplikaci jenom jeden jediný prvek call-to-action tedy jedno jediné tlačítko, které říká KLIKNI NA MĚ.

2. Je obsah, který nabízím opravdu skvělý?

Pokud chcete, aby měla veškerá vaše snaha úspěch, je naprosto nezbytné, aby obsah, který nabízíte byl skvělý. To znamená, že obsahuje hodnotné informace, které vaše cílová skupina opravdu chce znát nebo využíz, má poutavý nejen obsah, ale i formu. Doručení musí být jednoduché a použití ještě jednodušší. Čím méně otázek a překážek budete klást mezi vašeho klienta a obsah, tím efektivnější vaše snaha bude.

Chci vyzkoušet aplikaci

Stejně jako je důležité, aby byl obsah poutavý, je nezbytné promyslet pečlivě i vzhled aplikace. Skiny, které si můžete v aplikaci vybrat jsou jednoduché a přehledné, proto pokud budete volit vlastní fotku nebo grafiku, doporučujeme jednoduché a přehledné prostředí, na kterém hlavní sdělení nezanikne.

3. Pokud aplikaci podporuji reklamou – je jasné, že patří k sobě?

Ať už vytvoříte příspěvek na své stránce nebo zvolíte CPC reklamu na Facebooku, ujistěte se, že už na první pohled odkazují jedna na druhou. Není nic horšího, než když klient uvidí v reklamě lákavé vizuály a proklikne se na strohou stránku v úplně jiných barvách a s jiným sdělením. Jenom ho to zmate.

4. Dokážu měřit konverze?

Abyste měli přehled o tom, jestli vaše aplikace dokáže plnit i obchodní cíle, připravili jsme pro vás malou vychytávku. Přímo v přehledu aplikací si můžete vygenerovat SocialSprinters pixel, který za vás změří, kolik vám přinesla práce se získanými kontakty reálných objednávek. Ať už budete s kontakty pracovat systematicky emailingem nebo je z děkovací stránky odkážete přímo na produkt, díky pixelu uvidíte, jak efektivní vaše práce je.

Celé je to velmi jednoduché. V přehledu aplikace prostě kliknete na políčko Vytvořit konverzi a vyberete položku Konverzní kód pro web. Kód, který se vám zobrazí můžete vložit do webu nebo ho přímo z aplikace poslat vašemu webmasterovi.

Po spuštění aplikace pak uvidíte, kolik konverzí vám aplikace přinesla a jestli plní cíle, které jste si nastavili.

 5. Nepřeháním trochu?

Facebook a obsah na něm by se měl chovat trochu jinak, než ostatní reklamní formáty v online světě. Přece jen je to sociální síť, kde se chcete bavit, vzdělávat nebo dojímat. Dávejte si proto pozor na superlativy o tom, jak fanouškům váš obsah změní život / vydělá tisíce dolarů / prodlouží vlasy o metr a podobně. Formulace tohoto typu přenechte e-mailovým prodejcům viagry a zaměřte se na fakta.

Co konkrétního se člověk dozví z obsahu, který mu nabízíte? Proč by si ho měl stáhnout? Jak mu pomůže v práci nebo v životě? Pište fakta a zamyslete nad tím, jak bude vaše sdělení působit na toho, komu je určeno. Vždy se řiďte tím, jestli by vás samotné přimělo stejné sdělení kliknout.

6. Je můj formulář dostatečně jednoduchý?

Pokud chcete, aby si někdo stáhl váš e-book, brožuru, kupón nebo cokoliv dalšího, jedná se většinou o nehmotný produkt, který je pro klienta těžko představitelný. Vaše aplikace by proto měla být co nejjednodušší a nejpřímočařejší. Napište v jedné větě, co klient stažením získá, ukažte, jak to vypadá a dejte mu jasný pokyn, jak si může daný obsah stáhnout. Žádné dlouhé věty a vysvětlování.

7. Budou mi věřit? 

Vřele doporučujeme ujistit vaše klienty o tom, že e-mail, který zadali nebudete nikomu předávat. Dnes už totiž nejde ani tak o spam, protože je ho všude tolik, že už se stal přirozenou součástí e-mailové komunikace a schránky ho umí docela dobře odfiltrovat. Jde spíš o to, že e-mail se stal klíčem pro řadu osobních údajů, které nechceme sdělovat neznámým lidem. A proto je dobré vaše zákazníky nebo fanoušky ujistit o tom, že ho nepředáte nikomu dalšímu.

8. Dokážu efektivně využít získané kontakty?

Aplikace pro budování databáze je skvělá v jedné věci. Pokud máte produkt, který nelze dobře zhmotnit (např. online kurz, poradenství, koučink, poradnu a podobně), pomůže vám nabídnout vašim fanouškům něco hmatatelného (alespoň na poměry online světa).

Nabídněte jim proto e-book, kupon nebo příručku ke stažení. Kromě toho, že se uvnitř odkážete na svou práci, pak můžete využít i mailovou komunikaci k tomu, abyste je přiměli objednat si vaše služby. Klient, který už si jednou stáhl váš obsah, který nabízíte v aplikaci je totiž nejvhodnějším adeptem pro další cílení.

Pár tipů na závěr

Pokud se budete řídit těmito pravidly, dokážete z aplikace Budování databáze vytěžit opravdu maximum. Jestli vám chybí dobrý nápad na to, co prostřednictvím aplikace nabídnout, zkuste například:

  • vytvořit e-book nebo příručku s opravdu dobrými radami,
  • nabídnout kupón na slevu, na konzultaci zdarma nebo třeba na nápoj k menu zdarma,
  • nabídnout 1+1 vstupenku na akci, kterou pořádáte,
  • nabídnout voucher na dárek (např. vázanku při koupi pánského obleku a podobně),
  • nabídnout soubor nějakých nástrojů (např. sadu wallpapers na mobil, sadu střihů na šaty, šablony pro vánoční přáníčka a podobně).

Dobře připravená aplikace může skvěle fungovat. Vyzkoušeli si to například v nakladatelství Extra Publishing, kde s její pomocí získali na 8 000 nových kontaktů. Práce s aplikací je navíc velmi jednoduchá a její zprovoznění stihnete za pár minut.

SocialSprinters Has Helped Generate 1,688,219 Leads and Counting!

How many will it help you get?

Get Your 14-Day Trial Now!