Fotosoutěže patří mezi ty nejpopulárnější. To je fakt, na kterém se asi všichni shodneme. Jsou rychlé, snadno pochopitelné, poměrně lehce vyhodnotitelné a fotek, kterými se rádi pochlubíme, máme všichni plné mobily. Dokážete ale plně využít jejich potenciál?

Jako v každé facebookové soutěži i zde máme jistě jiné cíle, než jen rozdat výhry. Jaké cíle máte vy? Zvýšit aktivitu a pozitivní sentiment na stránce? Přilákat nové zákazníky? Ukázat těm stávajícím, že se jim chcete věnovat a přinášet jim něco navíc? Nebo je motivovat k nákupu omezenou zvýhodněnou nabídkou? Možností je spousta a všechny mají stejný start: vytvořit snadnou, ale zábavnou soutěž, které se budou chtít zákazníci zúčastnit a kterou budou sdílet.

1

 

Co fotosoutěž vyřeší a co vám přinese?

2 Na stránku, kde se nic neděje, případně se tam jen objevují novinky, aktuality a různá technická oznámení, pravděpodobně nikdo z nás příliš aktivně nepůjde. Nicméně právě přilákání velkého počtu potencionálních zákazníků chceme všichni. Nabídněte jim tedy důvody, proč k vám jít.
Na facebookové stránce nestačí pouze vaše aktivita a zajímavé příspěvky. Důležitá je zejména aktivita fanoušků. Ta díky fotosoutěžím roste skoro rychlostí světla. Skoro 🙂 Kromě aktivity tak zvyšujete i pozitivní sentiment na stránce a dobré jméno brandu.
Brand awareness je nepochybně důležitým cílem, ke kterému vám taková soutěž pomůže sdílením s přáteli na facebooku, pochlubením se výhrou tou méně častou komunikací s přáteli, tedy ústně 😉 a soutěžící jednoduše a efektivně budou šířit vaši značku dál.
Máte tedy málo aktivní fanoušky? Návštěvnost je minimální? Pak jste se právě dozvěděli jedno z možných řešení.
Zajímavá výhra v podobě produktu, zvýhodněné akce, slevy, apod. zvýší šanci na okamžitý nákup. Minimální úsilí věnované soutěži se vám tedy vyplatí velice brzy. Ceny v podobě obrandovaných předmětů spíše zvýší aktivitu na stránce, počet lajků a oblibu značky.
Čím lepší soutěž, tím větší šance k virálnímu šíření, takže si dejte záležet! 🙂

 

V jednoduchosti je krása

3Nesnažte se být až přehnaně kreativní a nevymýšlejte zbytečně složité soutěže. Téma fotografií samozřejmě musí souviset s vaší značkou či zaměřením, přesto po fanoušcích nechtějte mnoho. Vyfotit se před vaší prodejnou, s vaším tričkem, s milovanou osobou u vás v restauraci apod. je jistě snazší úkol, než například vyrobit kostým ve vašich brandových barvách, udělat si vtipný účes a vyfotit se tak na lavičce v parku nebo třeba sestavit vaše logo z lidských těl. Vždy ovšem závisí také na ceně. Zájezd na dovolenou bude mít složitější úkol než třeba 5% sleva na boty. Čím snazší úkol, tím větší množství lidí se pravděpodobně přihlásí. Čím více soutěžících, tím větší aktivita. Větší sdílení. Větší úspěch.
Téma soutěží musí být příjemné hlavně vašim fanoušků, nejen vaší značce. Pokud tedy máte stránku o tetování, nedoporučujeme dělat soutěž například s fotkami miminek 🙂 Taková soutěž by asi nebyla tak úspěšná, jak si přejete. Vnímejte tedy své zákazníky. Pokud máte stránku určenou třeba pro právníky či lékaře, fotosoutěž pravděpodobně není vhodným nástrojem pro zvýšení aktivity a počtu nových zájemců o vaše služby.

 

Výhody kam se podíváš

Doba, kdy jsme se fotili samospouští a neviděli se na žádném displeji před tím, než „vyletěl ptáček“, poté nechali vyvolat za velké peníze hrstku fotek, z nichž na půlce jsme nebyli ani vidět, protože jsme si před foťák stoupli křivě, jsou dávno pryč. Naštěstí!
Dnes fotíme vše a všude, občas tedy pro změnu natočíme nějaké video. Nevyužít této záliby by byla velká škoda. Možná si říkáte, že procházet velké množství fotek v komentářích a zprávách, poté z nich vybrat ty nejlepší a lámat si hlavu nad vítězi může být náročné. Ano, může. Ale samozřejmě nemusí, protože vy už dobře víte, že vám stačí aplikace od SocialSprinters.
Fotografie máte přehledně řazeny v aplikaci podle počtu lajků. Důrazně doporučujeme soutěže vyhodnocovat nejen podle tohoto kritéria. Vyhnete se tak šikulům, kteří se snaží vyhrát nepoctivě. Odměňte tedy určitý počet výherců podle lajků a další výherce podle originality nebo čehokoliv jiného, co sami určíte.
K poctivosti soutěže vám naše aplikaci pomůže také tím, že omezuje jeden lajk z jednoho facebookového profilu.
Výhod má fotosoutěž spoustu. Jednou z hlavních je samozřejmě fakt, že taková soutěž má obrovský potenciál k virálnímu šíření. A to je přesně to, co všichni chceme.

 

11

 

Chcete důkazy úspěšnosti? Tady jsou

 

Podobných výsledků může dosáhnout i vaše firma. Jak?

Zaujměte!

Prvním krokem je určit si ceny do soutěže. Vše záleží na vašich možnostech a budgetu, ovšem jasné je, že čím lákavější výhra, tím více se lidé budou chtít zúčastnit. To ovšem neznamená, že musíte rozdávat jachty. I menší výhra potěší, pokud úsilí k jejímu získání nebylo příliš náročné.
Promyslete tedy, jaké fotografie budete po soutěžících chtít. Fotku, kterou můžou udělat kdykoliv, jsou nejsnazší. Na druhou stranu je ideální, aby téma fotek bylo možné použít i pro další PR.
Máte nápad na soutěž i hezké ceny? Tak s chutí do toho a půl je hotovo. Druhou polovinu zvládnete po přihlášení se do svého účtu na SocialSprinters. Udělejte soutěžní stránku so nejefektivnější.

Základní šablony nabízí mnoho variant, nicméně použít grafiku spojenou s vaším brandem bude jistě vhodnější. Vymazlete si název, obrázky i tlačítka, ať soutěžící neodolají nezúčastnit se.
Vše budete mít hotové za pár minut a soutěž můžete vypustit do světa.

 

16

 

Udělat úspěšnou fotosoutěž zvládne naprosto každý

Že jsou naše aplikace velice intuitivní a zvládne je naprosto každý, už asi zmiňovat nemusíme. Krok za krokem vás ovšem neprovedeme pouze tvorbou vzhledu, pojmenováním fotosoutěže a nastavením výher. Každá soutěž potřebuje i předem definovaná a nezpochybnitelná pravidla. To stojí čas, úsilí a řešení všech možných variant, které je potřeba zmínit. I na to jsme mysleli, takže vám aplikace nabízí již předdefinovaná pravidla, která si pouze upravíte a doplníte. Hračka, že? A to téměř doslova, protože až si v appce dohrajete, už stačí jen sdílet na vámi zvolené stránce, a dále už budou hrát vaši fanoušci a zákazníci.

5

 

Jak soutěž dále využít a jak propagovat?

Nyní máte naprosto úžasnou fotosoutěž, kam se hrnou davy fanoušků, aby se pochlubily selfíčkem a něco vyhrály. Mít skromné cíle vás ale nikdy nikam neposune, takže pojďme naši novou soutěž šířit.
Cílení přes Facebook ads k nabrání nových zákazníků vám doporučovat nebudeme. Možná vám to přinese traffic na stránce, kde si stejně nikdo nic nekoupí, ale to je asi tak vše. Navíc riskujete, že možný zákazník příspěvek skryje a jen tak ho už nezískáte. Není tedy důležité získat fanoušků hodně, ale ty správné.
Zaměřte se tedy na ty, kteří o vás ví, kteří vás vnímají a možná už i komunikují. S jejich pomocí se bude vaše soutěž šířit a nabírat další lidi jako valící se sněhová koule.

 

Jak na to?

 

Upozorněte své portfolio e-mailem, že s vámi můžou vyhrát něco lákavého. Zde samozřejmě platí, že výhra musí stát za to. Rozdat 5 propisek s vaší značkou asi není taková pecka, abyste o tom psali maily. V e-mailu nezapomeňte upozornit, že podobné soutěže plánujete i do budoucna, takže ať sledují vaše sociální sítě, aby jim nic neuteklo. Prolinky na všechny sociální sítě a na podmínky soutěže jsou samozřejmost.

 

 

Máte více sociálních sítí? Upozorněte na soutěž i na nich. Zpropagujete tak nejen danou soutěž, ale i další místa, kde s vámi můžou být zákazníci ve spojení. Po ukončení akce můžete sdílet výsledky soutěže, fotky či videa z předávání výhry, případně z užívání si výhry vítězi. Znovu s příslibem, že další soutěž na sebe nenechá dlouho čekat, takže ať i ti, co nevyhráli, pravidelně sledují vaše sítě. Znáte to: čím více sítí, tím větší šance na úlovek 😉

 

 

Webové stránky jsou jasným místem, kde můžete upozornit na probíhající soutěž. Lidé, kteří uvažují nad vašimi službami či produkty, pravděpodobně navštíví váš web. Informace o lákavé soutěži je přivede nejen na váš Facebook a zvětší pravděpodobnost nákupu.

 

 

Facebook advertising. Ano, placené promo a reklama na facebooku je základ, jak rozšířit povědomí o soutěži.
Sledujte, jak se soutěž vyvíjí: milníky postujte v nových postech. Například “Naší soutěže se už zúčastnilo 200 soutěžících. Zapojte se i vy a získejte notebook XY pouze za selfíčko!“ K průběžným výsledkům můžete využít Facebook Insights (počet sdílení, komentářů, lajků, počet nových fans během soutěže), Google Alerts (dostanete e-mail vždy, kdy zákazník použije klíčové slovo, které si do alarmu nastavíte), apod.

 

Soutěž skončila? Ale vůbec ne! Vytěžte ze soutěže maximum!

Co po soutěži? Dobrá otázka! Pokud jste si mysleli, že po soutěži je konec, tak není.

 

Udělejte blog se stručnými informacemi o soutěži a výherci (musí s tím samozřejmě souhlasit). Sdílejte blog na sociálních sítích a propagujte příspěvky.

 

 

 

8

 

Vyfoťte se s výhercem při předávání výhry a dejte fotku na Facebook nebo Instagram. Máte video z předávání? Výborně, přidejte ho do blogu, na Instagram či YouTube.

 

 

 

 

Zjistili jste během předání výhry nebo při jiném kontaktu, že je to moc milý člověk? No super, buďte se svými zákazníky kamarádi a poproste ho, ať se vám vyfotí s výhrou. Fotka na vyhrané dovolené, zářící oči při vyhraném dni na leteckém simulátoru, fandění na zahraničním fotbalovém zápase, kam jste výherci umožnili odjet nebo třeba radost z nového mobilu? To vše jsou fotky, které pomohou vaší soutěži, marketingu i PR.

 

Byla soutěž hodně úspěšná? Pochlubte se! Získali jste za čas soutěže větší počet lajků, fanoušku, prodejů, žádostí, prostě čehokoliv, než jste doufali? Výborně! Ukažte na svém blogu nebo infografice v postu své výsledky. Jen ať všichni vidí, jak jste dobří. Nezapomeňte to dát vědět i nám, protože pokud bude úspěch opravdu zajímavý, rádi ho zveřejníme i našem blogu.

 

Tak co? Už přemýšlíte nad možnými cenami? Na fotosoutěž je vhodná doba kdykoliv. Potěšte své zákazníky a vylepšete svůj business plán teď hned.

 

SocialSprinters Has Helped Generate 1,688,219 Leads and Counting!

How many will it help you get?

Get Your 14-Day Trial Now!